Dag 1, we reizen van Brussel, via Frankfurt naar Windhoek, 02 april. Helaas heeft ons vliegtuig vertraging, waardoor we in Frankfurt moeten overnachten en 03 april naar Windhoek vliegen, waar we ‘savonds in ons hotel aankomen.

Voor passende muziek, kun je onderstaande track gebruiken.
Dag 3, WINDHOEK OTJIWARONGO, 04 april
Na het ontbijt begint onze ontdekkingsreis met een rit naar het noordelijke gedeelte van het land. In Okahandja bezoeken we de lokale handwerkmarkt, waar voornamelijk houtsnijwerk wordt aangeboden. Onze eindbestemming voor vandaag is onze lodge, gelegen op een privaat game reserve van 17000 ha groot en geflankeerd door de indrukwekkende okerrode rotsformatie van het Waterbergplateau. Dit plateau torent 200 m boven het landschap uit en kijkt in westelijke richting uit over het droge savannelandschap en in oostelijke richting over de eindeloze pré-Kalahari-woestijn. Na de lunch in de lodge nemen we plaats in onze open 4×4- safaritruck waardoor fotografen alle mogelijkheden kunnen benutten. Hierdoor voelen we het directe contact met het wild leven wanneer de dieren op korte afstand worden benaderd. Dit gebied wordt gedomineerd door zwarte en witte neushoorns, verschillende antilopesoorten en een divers aanbod aan vogels.
Dag 4, CHEETA CONSERVATION FUND , 05 april
Door de vroege start van de dag wordt er een ontbijtbox door de lodge voorzien. We beginnen onze dag met een bezoek aan een van de meest unieke projecten van het ogenblik, het Cheetah Conservation Fund. Deze organisatie bestudeert het leven en de gewoontes van deze prachtige katachtige. Het slanke en lenige jachtluipaard besluipt zijn prooi, meestal kleine en middelgrote antilopensoorten, tot op 50 m en zet dan een explosieve maar wendbare sprint in. Een van de belangrijkste doelstellingen van dit project is om het jachtluipaard te helpen overleven in zijn natuurlijke habitat. Ook streeft het project ernaar de savanne tot zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. De lokale bevolking wordt zoveel mogelijk bij dit gebeuren betrokken om de slaagkansen van het ecologisch herstel te vergroten. We ervaren van dichtbij welke snelheid dit unieke dier op korte tijd kan maken tijdens een intensieve ochtendtraining. Na dit bijzonder interessant bezoek rijden we naar onze lodge waar we de lunch nemen. In de late namiddag kiezen we een van de voetpaden en zullen we de boeiende omgeving van het Waterberg-plateau van naderbij bekijken.
Dag 5, OTJIWARONGO – ETOSHA NP, 06 april
‘s Ochtends vertrekken we richting Tsumeb. We bezoeken een lokaal museum dat de geologische verschijnselen van de streek toelicht, alsook de levenswijze van de Himba’s en de Bosjesmannen. Het kleine Otjikoto-meer vormt een gigantisch ondergronds watersysteem, dat werd gevormd toen het dak van een ondergrondse grot in elkaar stortte en er zo een enorme kuil met steile wanden ontstond. Na de lunch brengen we een bezoek aan een uniek Duits project, het ‘Ombili bushman’ project. ‘Ombili’ betekent in de taal van de Owambo’s, ‘vrede’. Het doel van dit project is de Bosjesmannen de kans te geven om tot rust te komen en te integreren in de moderne maatschappij. Vervolgens zetten we onze rit verder naar de oostelijke ingangspoort van het Etosha Nationlal Park. We verblijven twee nachten in onze lodge, ideaal gelegen op slechts enkele kilometers van de toegangspoort van het nationale park.
DAG 6, ETOSHA NP, 07 april
We starten de dag in een open, hoge 4×4 safaritruck voor de verkenning van het grootste game park van het land en een van de boeiendste en oudste wildreservaten in Afrika. In het immense gebied dat varieert van dichte bush tot weidse open vlaktes, zwerven kuddes dieren vrij rond. In het hart van het natuurgebied ligt de immense ‘Great White Place’ of ‘Land of Dry Water’. Dit opgedroogd zoutmeer is een eindeloze, vegetatieloze zoutpan van zilverwit zand, die in de winter hallucinante luchtspiegelingen toont tegen de glinsterende contouren van het voorbijtrekkend wild. Bij de waterputten krijgen je dan ook een komen en gaan van spring- en gemsbokken, giraffen, olifanten, koedoes en zebra’s. Leeuwen, de zeldzame zwarte neushoorn, impala’s en unieke soorten antilopen bevolken eveneens dit gebied. Voor de lunch keren we terug naar onze lodge. In de late namiddag, wanneer de temperatuur aangenamer word vatten we onze tweede safari aan.


























Dag 7, ETOSHA NP – ONDANGWA, 08 april
Na het ontbijt maken we een game drive met onze tourbus en krijgen zo een laatste in- druk van deze boeiende biotoop. We rijden noordwaarts, dwars door Owamboland, het voormalige thuisland van de Owambo’s. Van alle bevolkingsgroepen van Namibie zijn de Owambo’s het talrijkst. Bijna de helft van de Namibische bevolking is van Owambo afkomstig. Dit volk is verdeeld over acht stammen die elk een eigen koning hebben alsook elk hun eigen taal en dialect kennen. Deze bevolkingsgroep is in tegenstelling tot andere minoriteiten grotendeels gespaard gebleven van de Duitse koloniale agressie. Conflicten met de Zuid-Afrikaanse overheid waren intenser en leidden in 1917 tot de moord op koning Mandume ya Ndemufayo. Om meer inzicht te krijgen in de cultuur en levenswijze van de Owambo’s bezoeken we na de middag het Nakambale-museum.
Dag 8, ONDANGWA – KAOKOLAND – OPUWO, 09 april
We zetten onze ontdekkingstocht verder in Owamboland, het dichtstbevolkt gedeelte van Namibië en maken kennis met de couleur locale. Dit is het land van rotsformaties en zacht glooiende heuvels waar de typische solitaire baobabs vreemde vormen aan het landschap geven. We laten de ‘beschaafde’ wereld achter ons en kiezen zandwegen die naar het westen leiden. Deze regio herbergt een fascinerende mengeling van mensen die hier goederen komen verhandelen. Vandaag brengen we een bezoek aan een Himba-nederzetting. In tegenstelling tot andere volkeren bleven Himba’s achter in het ontoegankelijk Kaokoland en onderwierpen zich aan de moeilijke levensomstandigheden van deze onherbergzame streek. Een strenge samenlevingsstructuur die gebaseerd is op voorouder- en veecultus, wordt hier nog in stand gehouden. De vrouwen maken zich traditioneel op met koperen en lederen versieringen. Samen met hun haartooi duidt dit op de sociale status van de vrouw binnen de gemeenschap. Hun passie voor lichamelijke schoonheid maakt van dit volk bewonderenswaardige getuigen van een rijke Afrikaanse erfenis.
Dag 9, OPUWO – DAMARALAND, 10 april
Damaraland is onze eindbestemming van de dag. Na het ontbijt vertrekken we voor een lange rit van 420 km via Kamanjab. Vanuit onze lodge hebben we een prachtig uitzicht over de eeuwenoude Ugab-vallei, die gedomineerd wordt door de markante Vingerklip-rotsformatie. Na de lunch strekken we de benen tijdens een natuurwandeling in deze adembenemend mooie vallei, waar struisvogels en koedoes ons heimelijk gadeslaan
Dag 10, DAMARALAND, 11 april
Vandaag bezoeken we de geologische schatkamer van Damaraland. Tijdens de koloniale periode kregen de Damara deze landstreek toegewezen. Traditioneel is dit het thuisland van de oudste culturele activiteiten van het land. De tocht door deze halfwoestijn voert ons langsheen de relikwieën van de prehistorie. Hier treffen we het ‘Versteende Woud’ aan bestaande uit 280 miljoen jaar oude fossiele bomen die op een bedding van zandsteen liggen. In Twijfelfontein bewonderen we de grootste collectie prehistorische rotstekeningen en -gravures in Afrika, erkend als werelderfgoed. Hier kerfden de jager-verzamelaars uit het stenen tijdperk hun geschiedenis in de rotsen. De ‘orgelpijpen’, een massa basalten zuiltjes die door de rivier werden uitgesleten, vervolledigen de rariteiten in deze omgeving.















Dag 11, DAMARALAND – SWAKOPMUND, 12 april
We verlaten het mooie geologische gebied. Via Uis, een oude mijnstad, bereiken we de Atlantische kust. We zoeken Kaap Kruis op, waar we een kolonie van zo’n 80 000 000 Kaapse pelsrobben aantreffen. De koude Benguelastroming die hier koel zee water aanvoert, vormt een rijke voedingsbodem voor deze zeedieren. Babypelsrobben roepen om voedsel en worden vaak vertrappeld door agressieve mannetjes die geen permanente territoriumstrijd voeren. Deze plaats heeft een belangrijke historische betekenis, omdat Diego Cäo als eerste Europeaan in 1486 er voet aan wal zette. We volgen de kust verder zuidwaarts naar Swakopmund. Als voornaamste kustoord van het land, straalt deze stad een gezellige en charmante sfeer uit.
Dag 12 ,SWAKOPMUND, 13 april
Vandaag rijden we langs de zee zuidwaarts naar Walvisbaai. Deze vroegere Zuid-Afrikaanse enclave is het belangrijkste broedgebied voor kustvogels in zuidelijk Afrika. Waar de landtong die eindigt aan Pelikaan Punt het land vervoegt, zijn zandbanken dé verzamelplaats voor een opmerkelijke verscheidenheid aan vogels. Door de rijke voedingsbodem, is dit dan ook hét leefgebied van duizenden flamingo’s, witte pelikanen en andere waadvogels. In de lagune ondernemen we een unieke boottocht, die ongetwijfeld tot een van de hoogtepunten van deze reis behoort. Zeeleeuwen en dolfijnen escorteren soms onze boot, als we doorheen de rustige wateren varen. Van op het dek kunnen we deze speelse zeedieren spotten, die soms hoog uit het water opspringen. We genieten van verfijnde hapjes en overheerlijke oesters met vonkelwijn. Terug aan wal gaat het weer richting Swakopmund, waar we van enkele vrije uurtjes genieten. Deze populaire badplaats is de aangewezen plaats om eens rond te slenteren langs de prachtige koloniale gebouwen. ‘s Avonds genieten we van een typische vismaaltijd in een van de vele restaurants in de buurt.
Dag 13, SWAKOPMUND – SOSSUSVLEI, 14 april
Nadat we de kuststreek achter ons hebben gelaten, verandert het landschap abrupt wanneer we de noordelijke Namib doorkruisen. Verderop vormt de Kuiseb-rivier een scheidingslijn, waarachter hoge zandduinen het landschap uitmaken. We rijden door de prachtige Kuiseb- en de Gaubpas. Op onze weg zoeken we nog gems- en springbokken, struisvogels en andere wilde dieren op. Het centrale gedeelte van de Namib-woestijn werd hier omgetoverd tot een zee van zand.
Dag 14, SOSSUSVLEI – SESRIEM CANYON – SOSSUSVLEI, 15 april
Bij zonsopgang worden de warme kleuren van het zand omgetoverd van ivoorwit tot abrikoos over oranje naar dieprood. Deze morgen bezoeken we Sossusvlei per open 4×4 jeep. Omringd door de hoogste zandduinen ligt deze ‘kleipan’ aan het einde van een erosietrog, gevormd door de Tsauchab-rivier. Dit ongerepte stuk natuurwonder straalt een onwezenlijke sfeer uit. De hoge sterduinen rond Sossusvlei zijn van een pure en ontroerende schoonheid. We genieten volop van de onvergetelijke beelden met het snel veranderende kleurenspel. ‘s Namiddags bezoeken we de Sesriem Canyon, een smalle kloof van slechts een paar kilometer lang, die miljoenen jaren geleden gevormd werd door de Tsauchab-rivier.
Dag 15, SOSSUSVLEI – AUS, 16 april
Vandaag verlaten we de Sossusvlei-regio en vertrekken voor een lange rit van ongeveer 400 km naar Aus. De zandvlakten aan weerszijden lijken eindeloos te zijn en laten ons wegdromen. Een rotsformatie breekt af en toe de monotonie en brengt ons terug naar de realiteit. Gemsbokken en struisvogels bevolken dit verlaten stukje van de wereld. Na de middag plannen we een bezoekje aan het Aus Info Centre. Het centrum werd gefinancierd door de Europese Unie en vestigt de aandacht op de bewogen geschiedenis van deze streek en de bijzondere natuurelementen die deze regio kenmerken.
Dag 16, AUS – KOLMANSKOP – LÜDERITZ -AUS, 17 april
Vandaag keren we terug in de tijd, meer bepaald naar het begin van de 20ste eeuw. Ooit was Kolmanskop het centrum van de florerende diamantindustrie. De Deutsche Diamantengesellschaft begon met de bouw van onder andere een ziekenhuis, een bakkerij, een slagerij, een school, een kegelbaan en een theater. In de hoogtijdagen telde het stadje 1100 inwoners. In 1956 werd bij gebrek aan diamanten het stadje stelselmatig verlaten waarna de woestijn er bezit van nam. Door het droge woestijnklimaat zijn de oude houten en bakstenen huizen goed geconserveerd gebleven. Na dit interessant bezoek rijden we verder naar het vissersstadje Lüderitz. We wandelen door de stad en bekijken een aantal koloniale gebouwen die gekenmerkt worden door de typische Jugendstil-architectuur. De huizen zijn idyllisch gelegen op de hellingen van de Diamantberg. Met wat geluk kunnen we op de terugweg de beruchte wilde paarden spotten. ‘s Avonds maken we nog een natuurrit in de omgeving van de lodge en genieten we van het indrukwekkende kader.
Dag 17, AUS – FISH RIVER CANYON, 18 april
We rijden naar de Fish River Canyon, de tweede grootste canyon van Afrika en de langste ter wereld. Deze canyon is een van de mooiste en indrukwekkendste natuurwonderen van Namibië. Miljoenen jaren van riviererosie hebben gezorgd voor de huidige diepe kloven van de canyon. De stilte en haar geïsoleerde ligging geven nog een extra dimensie aan de ervaring. Vanaf de hoofduitkijkpost maken we een wandeling aan de rand van de canyon om van deze natuurpracht te genieten. De Visrivier daalt tot een maximum diepte van 549 m. De canyon zelf is 161 km lang en op sommige plaatsen bereikt hij zelfs een breedte van 27 km. In de middag maken we nog een verkenningstocht in de buurt van onze lodge.
Dag 18, FISH RIVER CANYON – KALAHARI WOESTIJN, 19 april
We rijden we in noordelijke richting, naar Mariëntal. Onderweg brengen we een bezoek aan het kokerboomwoud. Deze aloëbomen zijn typerend voor de regio en groeien op rotsige bergflanken. De bomen kunnen een ouderdom bereiken van meer dan tweehonderd jaar. Op Giant’s Playground bewonderen we de speelsheid van basalten rots stapels. Tegen de late namiddag bereiken we onze lodge, gelegen tussen het rode duinlandschap van de Kalahari, de tweede woestijn van Namibië. We ondernemen nog een laatste natuurrit op zoek naar het unieke maar weliswaar schaarse wildleven in deze woestijn. We verbazen ons ook over de flora die zich op ongelofelijke en spitsvondige manier heeft aangepast aan deze omgeving.
Dag 19, KALAHARI WOESTIJN – WINDHOEK, 20 april
We rijden terug naar Windhoek, waar we rond de middag aankomen. In de vroege vooravond worden we overgebracht naar de internationale luchthaven voor onze terugvlucht.
