Dag 1 We reizen naar QUITO 04 april 2016
Dag 2 QUITO 05 april 2016
In het Museo del Banco Central krijgen we een goed beeld van de indrukwekkende collectie precolumbiaanse kunst. De invloed van de Inca’s is niet te onderschatten, maar de geschiedenis vertelt ons dat de wieg van de Ecuadoraanse beschaving te dateren is van ver voor de komst van de Inca’s. Het compacte centrum van koloniaal Quito leent zich perfect tot een kennismakende wandeling. We vertrekken vanaf de Plaza de Independencia met haar El Sagrario en de 16de-eeuwse torens en portieken. In de Calle de los Siete Cruces vinden we de kroon op de barokke kunst in Ecuador: de kerk van La Compañía de Jesús. Deze is gedecoreerd met maar liefst 700 kg Incagoud voor de vergulde wanden, plafonds en bombastische altaren. De oudste kerk in Quito is de Iglesia de San Francisco, waarin heel wat stenen afkomstig uit de oude Incaruïnes verwerkt zijn. Dit kloostercomplex is het grootste van heel Zuid-Amerika. Lunch in de stad. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Equatorial Monument dat het midden van de wereld aangeeft op 0°. Het etnografisch museum dat zich binnenin bevindt, geeft een goede voorstelling van de verschillende etnische groepen die in het land wonen. Transfer terug naar Quito
Dag 3 QUITO – COCA – AMAZONE 06 april 2016
Na het ontbijt worden we overgebracht naar de luchthaven van Quito. We nemen een vlucht van 30 minuten naar Coca, ook wel Puerto Francisco de Orellana genoemd, naar de ontdekker van de Amazone. Van hieruit brengt de bus ons naar het dok waar een gemotoriseerde kano ons ligt op te wachten. Een lunchbox wordt voorzien voor onderweg. Na een 2-uur durende boottocht op de Napo-rivier stappen we uit en wandelen we naar een inham waar kleinere kano’s klaarliggen. Een kort tochtje doorheen de Garzacocha-lagune brengt ons tot vlak aan onze lodge. Na de welkomst-cocktail en een korte briefing betrekken we de kamers en rusten we even uit vooraleer we opnieuw samenkomen voor een eerste kennismaking met el bosque, het oerwoud. Onze Amazone-gidsen nemen ons mee op een wandeling of kanotocht waarbij we al een interessante inleiding krijgen over de verschillende ecosystemen van het tropische regenwoud. Diner en overnachting in de lodge.
Dag 4-5 AMAZONE 07-08 april 2016
De lodge bevindt zich in het hart van de Ecuadoriaanse Amazone, nabij het Yasuni Nationaal Park. Deze regio is een van de meest biodiverse plaatsen in de wereld. Je vindt er een ongeziene variatie aan planten, zoogdieren, vogels en insecten. De lodge werd in 2012 volledig gerenoveerd met ecologische bouwmaterialen van nabijgelegen bamboeplantages. De superieure kamers beschikken over alle nodige comfort, waardoor je op een optimale manier van de natuurlijke omgeving kan genieten. Vanop het balkon heb je een panoramisch uitzicht over de lagune of het woud. Een dag in de Amazone begint vroeg want er is zo veel te zien en te doen! Aan de lodge zelf is een observatietoren van 40 m hoog, vanwaar je een uitstekend zicht hebt over de kruin van het regenwoud. Dit is de ideale plek om verschillende soorten vogels en apen te spotten. Ook een vlindertuin maakt deel uit van de lodge. Hier huizen honderden vlinders die in verschillende levensstadia verkeren. De wandelingen en kanotochten vormen een uitgelezen kans om wildleven te spotten. ‘s Avonds, onder de prachtige sterrenhemel, gaan we specifiek op zoek naar kaaimannen, boas, vleermuizen, uilen en verschillende nachtzoogdieren. Een andere unieke ervaring brengt ons naar de ‘parrot clay lick’, een kleibank waar honderden papegaaien en parkieten komen eten van de mineraalrijke ondergrond. Tijdens vrije momenten kan ook gevist worden naar piranha’s in de Garzacochalagune voor de lodge. Tenslotte staat een bezoek aan een lokale Kichwa-familie op het programma. Lunchen en dineren doen we in de lodge.
Dag 6 AMAZONE – COCA – QUITO – COTOPAXI 09 april 2016
Ontbijt. Vandaag beëindigen we ons isolement in het Amazone-woud en trekken we terug naar de bewoonde wereld. Met kano’s varen we naar Coca. Opnieuw vliegen we over het diepgroene woud naar Quito. Na de lunch rijden we meteen verder via de Pan-Americana richting het Cotopaxi Nationaal Park. In de late namiddag arriveren we in onze lodge waar we dineren en overnachten.
Dag 7 COTOPAXI – BAÑOS 10 april 2016
Na het ontbijt bezoeken we het Cotopaxi Nationaal Park. Dit park is genoemd naar de gelijknamige vulkaan Cotopaxi of letterlijk vertaald ‘Nek van de Maan’ die met zijn 5879 m één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld is. Het is ook de op één na hoogste berg van Ecuador en de eerste besneeuwde vulkaan die je tegenkomt vanuit Quito. Het nationaal park is maar liefst 33000 hectare groot en bezit onvoorstelbaar veel verschillende dier- en plantensoorten. Je kan er herten, vossen, lama’s en alpaca’s zien. Verder zijn er meer dan 90 soorten vogels waar te nemen en met wat geluk spotten we zelfs de Andes-condor. We maken een wandeling rond het Limpiopungo-meer, gelegen op zo’n 3900 m aan de voet van de Cotopaxi-vulkaan, waar we wilde paarden observeren. Na de lunch zetten we onze tocht verder richting Baños de Agua Santa, gelegen aan de voet van de Tungurahua-vulkaan.
Dag 8 BAÑOS-RIOBAMBA 11 april 2016
We beginnen de fdag met een verkenning van de omgeving van Baños.Het stadje is vooral gekend omwille van zijn watervallen en warmwaterbronnen die rondom Baños ontspringen. We starten met een rustige wandeling die naar de waterval El Pailon del Diablo leidt. Hierbij maken we kennis met een deeltje van het nevelwoud. We genieten van de flora van deze prachtige plek en observeren de verschillende soorten kolibries die hier leven. De wandeling loont de moeite want op het einde wacht ons een spectaculaire waterval. Vanop een hangbrug zien we de Rio Verde in de Pastaza rivier donderen. We vervolgen de ‘Ruta de las Cascadas’ naar een andere waterval: El Manto de la Novia of letterlijk vertaald ‘de bruidssluier’. We nemen een kabelkar over het diepe ravijn om tot boven de 40 m hoge waterval te komen en het indrukwekkende landschap te bewonderen. Onze laatste stop is de waterval van Agoyan, zoals de gelijknamige stuwdam. We rijden terug naar Baños waar we het gezellige stadje verkennen. Lunch in een lokaal restaurant. We brengen een bezoek aan het kerkje dat opgetrokken is uit lavastenen van de Tungurahua-vulkaan. In de hoofdstraat kuieren we langs verschillende kraampjes waar melcocha wordt vervaardigd, een reksnoep gemaakt van suikerriet. Vooraleer we verder rijden naar onze eindhalte van vandaag maken we nog een laatste stop bij een tagua-atelier. Tagua is plantaardig ivoor dat hier wordt bewerkt tot knopen, beeldjes en juwelen. Aankomst in Riobamba, ook wel ‘Sultan van de Andes’ genoemd.
Dag 9 RIOBAMBA – ALAUSÍ – CUENCA 12 april 2016
Na het ontbijt worden we naar het treinstation van Alausí gebracht. Dit is een echt spoorstadje dat door de roestige stalen daken een bijna on-Ecuadoraans industrieel karakter heeft. Hier nemen we de Andestrein, een nieuwe dieseltrein, naar de duivelsneus of het Sibambe station. We starten met een schitterende rit door het zuidelijke deel van de ‘Laan der Vulkanen’. We gaan een bijna verticale rotsmuur op en af. Naarmate het landschap vlakker wordt, verandert ook de vegetatie en bepalen allerlei cultuurgewassen het panorama. De reis is een hele belevenis: de spoortechnische hoogstandjes en de schitterende landschappen onderweg maken van deze trip een onvergetelijk gebeuren. Deze excursie kan enkel doorgaan bij goede weersomstandigheden en mits toelating van de lokale spoorwegautoriteiten. Lichte lunch aan de Duivelsneus. Daarna rijden we zuidwaarts via El Tambo, de toegangspoort tot Ingapirca, de grootste Incaruïne van Ecuador. Langs schilderachtige landwegen bereiken we uiteindelijk de stad Cuenca, het mooiste koloniale juweel van het land. We overnachten hier in een prachtige boetiekhotel.
Dag 10 CUENCA 13 april 2016
Onze aandacht gaat vandaag uit naar het historische centrum van Cuenca. De stad is barok, niet alleen in architectuur, kunst en literatuur, maar vooral diep in de ziel van haar bewoners en bezoekers. Cuenca is al eeuwenlang een intellectueel centrum met een grote aantrekkingskracht voor dichters, schilders, advocaten en psychologen. Uit de universiteit ontsproten veel van Ecuador’s grote geesten. Hierdoor kreeg Cuenca haar bijnaam het ‘Athene van Ecuador’. De leukste manier om de antieke sfeer van de stad te proeven, is natuurlijk al wandelend. We flaneren langs de gezellige pleinen en parkjes, de indrukwekkende kathedraal en langs het kleurrijke bloemenmarktje van Plaza del Carmen. Langs de waterkant staan schitterende voorbeelden van koloniale bouwwerken, waarin marmer uit de omliggende groeven verwerkt is. Lunch in de stad. We maken tevens kennis met de ateliers waar typische panamahoeden gewassen en gekleurd worden. Ook andere ambachten zoals ikatweven en filigreinwerk behoren tot het ambachtelijk erfgoed van deze stad.
Dag 11 CUENCA – CAJAS NP – GUAYAQUIL 14 april 2016
Na het ontbijt vertrekken we naar Cajas, een 28 800 ha uitgestrekt beschermd merengebied gelegen op een hoogte tussen 3000 m en 4000 m. We maken een wandeling met panoramisch uitzicht over de meren. Het landschap is getekend door intense vulkanische activiteiten en gletsjervorming. Dit park is een absoluut hoogtepunt voor landschapsfotografen en liefhebbers van lama’s en alpaca’s. Picknicklunch. We rijden verder naar Guayaquil en bewonderen onderweg de mooie landschappen van de Paramo en rijden langs de bananen- en cacaoplantages van de kustvlakte. Bij aankomst in Guayaquil maken we een korte city tour waarbij de ingrijpende vernieuwing van deze grote stad duidelijk wordt. Tegen de avond worden we overgebracht naar ons hotel waar we dineren en overnachten.
Dag 12 GUAYAQUIL – GALÁPAGOS: SAN CRISTÓBAL-EILAND 15 april 2016
Ontbijt. Transfer naar de luchthaven van Guayaquil voor de binnenlandse vlucht naar de Galápagos-eilanden. Bij aankomst vertrekken we onmiddellijk naar de hoofdstad van de Galápagos: Puerto Baquerizo Moreno. Hier gaan we aan boord van onze cruiseboot, LA PINTA. Dit schip zal ons de komende dagen de mooiste plekjes van de Galápagos-eilanden laten zien. Na verwelkoming aan boord worden we gebriefd over het programma. Lunch aan boord. In de namiddag gaan we opnieuw aan wal op het eiland San Cristóbal. Met het water tot aan onze knieën wandelen we naar het meest oostelijke punt van het eiland: Punta Pitt. Dit punt wordt gevormd door een steile heuvel met een wijde krater. Vanop het pad dat ons naar boven leidt, hebben we een spectaculair uitzicht over de kustlijn. Dit is overigens de enige plaats waar de drie soorten jan-van-genten, alsook de twee soorten fregatvogels samen gevonden kunnen worden. Cocktail en diner aan boord.
Dag 13 GALÁPAGOS: PUNTA PITT & CERRO BRUJO 16 april 2016
Nu het ontbiit gaan we opnieuw aan wal op het eiland San Cristóbal. Met het water tot aan onze knieën wandelen we naar het meest oostelijke punt van het eiland: Punto Pitt. Dit punt wordt gevormd door een steile heuvel met een wiide krater. Vanop het pad dat ons naar boven leidt, hebben we een spectaculair uitzicht over de kustlijn. Dit is overigens de enige plaats waar de drie soorten jan-van-genten alsook de twee soorten fregatvogels samen gevonden kunnen worden. We gaan terug aan boord voor de lunch. Nadien vaart de boot naar een belangrijke broedplaats voor vogels van de Galápagosarchipel: Cerro Brujo . Naast de darwinvink en de blauwvoet jan-van-genten zien we hier ook een zeeleeuwenkolonie. 0p dezelfde oevers wandelde Darwin in september 1835. San Christóbal was immers het eiland waar hij voor de eerste keer voet aan wal zette op de Galapagos. Bij terugkeer krijgen we een korte briefing en dineren we aan boord.
Dag 14 GALÁPAGOS: PUNTA SUAREZ & GARDNER BAY 17 april 2016
’s Ochtends meert ons schip aan bij de rotsen of een steiger op Punta Suárez, Isla Española, ook wel Hood Island genoemd. Hier wacht ons een boeiende wandeling op lavaterrein, op zoek naar de unieke zeevogelkolonies, zoals de Nazca en blauwvoet jan-van-gent, fregatvogels, vinken, zwaluwstaartmeeuwen en spotvogels. We zien hier ook zeeleguanen met een felle driekleur en een broedplaats voor zeeleeuwen. Van april tot december kunnen we albatrossen spotten. We lunchen aan boord. Na de lunch reizen we verder tot in Gardner Bay. Op een wit koraalstrand observeren we zeeleeuwen, spotlijsters en verschillende soorten vinken. Iets verder op de rotsen komen we ook de felrode krabben tegen. Dit is de ideale plek om te snorkelen of een tochtje te maken met de glasbodemboot. We keren terug naar het schip voor een korte briefing en genieten aan boord van het afscheidsdiner.
Dag 15 GALÁPAGOS – GUAYAQUIL – BRUSSEL 18 april 2016
We brengen na het ontbijt nog een bezoek aan het wetenschappelijke centrum Charles Darwin in de baai van Puerto Ayora. Hier worden de Galápagosreuzenschildpadden en de landleguanen bestudeerd en gekweekt. We luisteren er naar een interessante uiteenzetting over de verschillende biologische facetten van de eilanden. Daarna nemen we op de luchthaven van Baltra onze retourvlucht naar het vasteland. Onderweg genieten we van onze picknicklunch. Bij aankomst in Guayaquil checken we meteen in voor onze internationale retourvlucht naar Brussel.